Włochy państwo w południowej Europie, na Półwyspie Apenińskim, okalane przez morza Śródziemne, Liguryjskim, Tyrreńskie, Jońskie oraz Adriatyckie. Graniczy z Francją, Szwajcarią, Austria i Słowenią. Na terytorium Włoch znajdują się dwie enklawy - San Marino i Watykan. Kraj podzielony jest na 20 regionów. Powierzchnia Włoch jest głównie wyżynno -górzysta. Na północy rozciągają sie Alpy z najwyższym szczytem Mont Blanc, z północy na południe biegną zaś Apeniny. Włochy leżą w klimacie śródziemnomorskim co daje okres letni gorący i suchy zaś zimy chłodne i wilgotne z dużymi opadami deszczu, w górach śniegu. Ważnym działem gospodarki Włoch jest turystyka, między innymi dzięki rozbudowanej infrastrukturze. Interesującymi regionami i obiektami turystycznymi są zabytkowe miasta: Rzym, Florencja, Wenecja, Neapol, Asyż, Piza oraz alpejskie ośrodki sportów zimowych np. Cortina d' Ampezzo. Włochy to jeden z najczęściej odwiedzanych przez turystów krajów na świecie, słynącym ze swojej gościnności. Z Włochami można sie komunikować za pośrednictwem gestów. Znajomość języka włoskiego nie jest konieczna, gdyż prawie każdy Włoch czy w mieście czy też na wsi chce zrozumieć turystę i mu pomóc. Jedną z dwóch najbardziej popularnych kuchni w Europie jest kuchnia włoska, która charakteryzuje się użyciem dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, czosnek. Dość powszechnie stosuje sie oliwę oraz makaron. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych, tak zwaną "paste" je się wszędzie i do wszystkiego. Włochy są ojczyzną tortellini, pizzy, lasagni, spaghetii oraz ravioli. Miłośnicy serów również nie wyjadą z tąd rozczarowani, znajdziemy tu: parmezan, mozzarella, gorgonzola, mascarpone oraz ricotta. Piję się tu również dużo wina, które zazwyczaj podawane jest do kolacji. Słynne toskańskie "chianti" czy sycylijskie "corvo nero" to wina z najwyższej światowej półki. Przepyszne włoskie desery, które na pewno trzeba spróbować to włoskie lody, panna cotta, tiramisu oraz banoffee. W każdej miejscowości znajdziemy nie zliczoną ilość restauracji, pizzerii, które otwarte są do późnych godzin nocnych oraz oferują bogate menu. We Włoszech nie ma prawie tak zwanych mini barów z jedzeniem typu "fast-food" w stylu hamburgera. Włoska kolacja potrafi trwać nawet 2-3 godziny, sami włosi zaś są miłośnikami spotkań towarzyskich. | |