, Anna Siemomysła
, Anna Siemomysła

Szlakiem Zabytków Techniki - Tyskie Browarium

Komentarze 0
2011-06-04

Babcię w Tychach Romek ma od zawsze... Jednak aby zwiedzić wreszcie muzeum browaru w Tychach potrzebna była zachęta przyjaciół. Wybraliśmy się w sobotnie przedpołudnie w szóstkę i była to dobra decyzja.

Zwiedzanie rozpoczynamy od wysłuchania regulaminu zwiedzania, między innymi - nie gubimy się, nie palimy, nie dotykamy tych wielkich gorących zbiorników z piwnymi półproduktami, a najlepiej niczego nie dotykamy. Potem na zwiedzanie zaprasza nas sam właściciel browaru z XIX wieku.

Pani Przewodnik, Anna Siemomysła
Pani Przewodnik, Anna Siemomysła

Pierwszy punkt programu - dwudziestominutowy film wykonany w technice 3D, przedstawiający pokrótce historię browaru. Kilka razy parsknęłam śmiechem... nie wiem, czy nie za głośno...

Teraz oglądamy eksponaty związane z piwem powstającym w Tychach umieszczone w gablotach i luzem w budynku, który w przeszłości był ewangelicką kaplicą. Muzeum chwali się, iż jego piwna kolekcja jest największa na świecie. Mnie najbardziej podobała się lodówka i maszyna do kapslowania, a od pięknych, bogato zdobionych kufli trudno było oderwać wzrok. Przy okazji - wiecie czemu kufle zaopatrzone były w wieczka? Było to zarządzenie sanitarne - jakoś trzeba się było bronić przed muchami 🙂

, Anna Siemomysła
, Anna Siemomysła

Kolejny etap, to wejście na teren cały czas pracującego zakładu - zwiedzamy halę zdobioną błękitnymi kaflami, w której znajdują się ogromne kadzie pomiędzy którymi wędruje piwo w czasie poszczególnych faz swego powstawania. Tu powstaje wielka część moich zdjęć - wciąż pracująca hala jest perełką zabytków techniki. Poza tym poznaję nowe słowa jak na przykład "śrutowanie" - to też ma związek z piwem - z pierwszą fazą jego powstawania. No i dowiaduję się co to jest próba spodniowa - otóż piwo po odcedzeniu jeszcze w postaci brzeczki było przed zlaniem do warzelnika wylewane po troszku na drewnianą ławę - na niej siadali panowie w skórzanych spodniach... siedzieli i siedzieli, a gdy już mogli wstać, to ława powinna wstać razem z nimi - jeśli się odkleiła, znaczy że brzeczka do niczego... i cała polka od nowa... a teraz - brzeczka idzie do laboratorium i tyle, ech jak romantyzm zniknął z przemysłu w XX wieku!

W związku z tym że akurat jest sobota, nie oglądamy linii rozlewniczej jako, że w sobotę nie pracuje, a że jest nas w grupie więcej niż 15 osób nie wejdziemy pod tanki... to wydaje mi się nieco nie fair - skoro nie wpuszczają wszystkich wszędzie, to po co pani przewodnik mówi, że gdyby było nas mniej, to by było fajniej?

, Anna Siemomysła
Browar w Tychach, Anna Siemomysła
, Anna Siemomysła

Jeszcze tylko spacer pomiędzy budynkami, takimi jak dom kawalerów, familoki, w których mieszkali pracownicy z rodzinami, dawne stajnie oraz domek piwowara - najważniejszego człowieka w browarze.

Pani Przewodnik opowiada bardzo ciekawie, zna wiele historyjek i faktów związanych z życiem browaru, na przykład w czasie gdy przez środek browaru wiodła zwykła droga, która obecnie go omija każdy woźnica na wjeździe dostawał kufelek piwa, który pusty zwracał na bramie wyjazdowej 🙂 Poza tym jak dla mnie trzeba było wizyty w muzeum, żebym się dowiedziała, iż chmiel jest jedynie przyprawą dla piwa, a nie czymś z czego piwo się robi - oto jak nas reklamy mamią...

Tyski Browar, Anna Siemomysła
Tyski Browar, Anna Siemomysła

Przyjemnie się słucha, zanurzając się w kawał historii.

Na koniec wizyta w pubie - w cenie biletu jest pamiątkowa szklanka, którą odbieramy przy kasie oraz piwko do wypicia na miejscu.

Tyskie Browarium, Anna Siemomysła
Tyskie Browarium, Anna Siemomysła

Cena biletu - 12zł, wchodzą jedynie osoby pełnoletnie, muzeum jest czynne od poniedziałku do soboty w godzinach 10.00 - 20.00.

Więcej informacji można pozyskać na www.tyskiebrowarium.com.pl

, Anna Siemomysła
Browar Tychy, Anna Siemomysła
Z czego robi się piwo - jęczmień, Anna Siemomysła

, Anna Siemomysła
Czym przyprawia się piwo - chmiel granulowany, Anna Siemomysła
, Anna Siemomysła
, Anna Siemomysła
Tyskie Browarium, Anna Siemomysła
Browar Książęcy, Anna Siemomysła
Tyskie Browarium, Anna Siemomysła
, Anna Siemomysła
, Anna Siemomysła
, Anna Siemomysła
, Anna Siemomysła
, Anna Siemomysła
, Anna Siemomysła
, Anna Siemomysła
, Anna Siemomysła
Tyskie Browarium, Anna Siemomysła
, Anna Siemomysła
, Anna Siemomysła
Lodówka, Anna Siemomysła
Browar w Tychach, Anna Siemomysła
, Anna Siemomysła
, Anna Siemomysła
, Anna Siemomysła
, Anna Siemomysła
4.06.2011 - Tyskie Browarium, Anna Siemomysła
, Anna Siemomysła

Komentarze

Zostaw swój komentarz

Wycieczka na mapie

Zwiedzone atrakcje

Znajdziesz nas na:
PolskieSzlaki.pl - polskie atrakcje - popularny portal turystyczny tworzony od 2005 roku przez aktywną rodzinkę złożoną dziś z mamy, taty i trzech córek. Sercem Polskich Szlaków jest blog z ciekawymi wpisami i fotorelacjami z wypraw oraz opisy atrakcji turystycznych w Polsce z pięknymi zdjęciami i informacjami praktycznymi.
W sezonie notujemy 80 tys. Użytkowników na dzień, poza sezonem około 10 tys. Na profilu facebookowym mamy blisko 50 000 obserwujących, na Instagramie 4 300, a nasz kanał YouTube subskrybowało ponad 1 400 osób.
Jeżeli chcesz nas wesprzeć to możesz zamówić nocleg przez Booking.com - ciebie to nic dodatkowo nie kosztuje, a my dostaniemy drobną prowizję. Dziękujemy!
Copyright 2005-2022