malownicze widoki, a przede wszystkim cisza i spokój przyciągają każdego, kto pragnie dobrze i aktywnie odpocząć o każdej porze roku.
Domowe zdrowe wyżywienie, oparte przede wszystkim na miejscowych ekologicznych produktach jest miłym uzupełnieniem całości pobytu.
Gospodarze obiektu proponują również na miejscu dla dzieci i młodzieży przeróżne warsztaty tematyczne m.in. :
"Od ziarenka do bochenka", "Polska Wielkanoc", "Dzień Indianina", "W świecie aniołów i pierników", "Dokarmiam ptaki", "Obrazy z makaronu i koronek".
Na miejscu dla młodzieży i dorosłych istnieje możliwość zrobienia ogniska w zadaszonym wigwamie.
Osoby korzystające z gościny w „ Domu na Wzgórzu” na pewno nie będą się nudzić, gdyż czeka je multum atrakcji turystycznych znajdujących się w odległości nie większej jak 40 km od tegoż domu. Można przecież odwiedzić m.in. : Szczeliniec Wielki, Błędne Skały, Kudowę Zdrój, Polanicę Zdrój, Duszniki Zdrój, Wambierzyce, Kłodzko, Osówkę, Głuszycę, a po stronie Czeskiej: Ardspach (Skalne Miasto), Bromov, Teplice, Zoo Safari, natomiast dla osób uprawiających sporty zimowe pozostają do dyspozycji dobrze przygotowane wyciągi narciarskie znajdujące się w Sokolcu i Zieleńcu.
Byłem w tym gospodarstwie już wielokrotnie, tym razem przyjechałem tu z grupą dzieci, których zadaniem było wzięcie udziału w warsztatach o temacie – „Od ziarenka do bochenka”.
Nasza wizyta rozpoczęła się od wspaniałego wiejskiego posiłku, następnie wszyscy udaliśmy się na zajęcia do pobliskiego wigwamu, gdzie dzieci dowiedziały się wielu ciekawych rzeczy o produkcji zboża, jego przechowywaniu i przetwarzaniu. Zrozumiały jak wytwarza się ze zboża mąkę, jak się ją bada, klasyfikuje i co z niej się robi. Następnie każdy uczestnik warsztatów przystąpił do wyrabiania ciasta na swój własny chlebek.
Całe uformowane pieczywo trafiło na blachę, a potem do pieca.
Podczas pieczenia chleba gospodyni zadbała, aby nikt się nie nudził, przygotowała maselnicę, którą to napełniła 40% śmietaną, a następnie wszystkich zaangażowała do wyrobu masła. W między czasie chlebki się upiekły i zostały odstawione na stoły w celu przestygnięcia. Po otwarciu maselnicy naszym oczom ukazało się własnoręcznie zrobione masło, które pływało w maślance.
Masło zostało wypłukane, a następnie trafiło na pajdy świeżego chleba, którymi to obdarowani zostali wszyscy uczestnicy warsztatów.
Zajęcia były przeprowadzone wzorowo, nikt na nich się nie nudził , oprócz przekazanej wiedzy było dużo zabawy i humoru. Dzieci wróciły do domów uśmiechnięte i zadowolone.
Agroturystyka – „Dom na Wzgórzu”
adres: Gajów 1, Radków, woj. dolnośląskie
telefon: 074 - 871-25-95
tel. komórkowy: 510 – 168 - 754
nocleg od: 30 zł
pokoje: 2, 3, 4 osobowe, z łazienkami, w pokoju TV
liczba miejsc: 48





















































